Start
Omhoog

Hija heeft haar kindjes keurig groot gebracht; is daarna gecastreerd  en woont nu samen met mama Amor in Utrecht; heerlijk in de vVUT!!!

korte update van 5 oktober:

zo schattig: als ze nu de sleutel in het slot horen en het alarm van de winkel, rennen ze naar de trap omdat er misschien wel bezoek komt!
Ook mogen ze geregeld naar buiten, maar heel bijzonder vinden ze het niet. Hieg gebruikt die extra meter om een nog hardere aanloop te nemen voor haar sprintje naar de woonkamer.
Voor wat betreft het apporteren: we zijn op de helft -> Als juul 't speel-muisje weggooit rent Hieg er heel hard achteraan maar vervolgens gebeurt er niets.... hahahaha

______________________________________________________________________________________________________________________________

Hier een foto van Hija bij haar nieuwe papa op schoot; ze viel meteen voor hem...!;-)

Papa bouwde een prachtig afgezet dakterras:

Hija op het pas afgezette dakterras; wat is ze toch prachtig van bouw...:

Hija op 3 september (ik kwam weer eens gezellig even op bezoek) bovenaan de trap naar de slaapverdieping:

Voor een fotoverslag van de entree van Hija en haar mama in hun nieuwe huis: zie de pagina van Amor

 
 
 

Ama-Tsu-Kami's Amor Vitalicio, de mama van Hija de Amor

Hija de Amor (stamboom) (dochter van Amor; roepnaam: Hija) black tabby spotted dochter uit Amors 4e nest zal bij ons blijven om Amors werk voort te zetten (maar Amor zelf blijft ook!). Hija heeft een op de flanken onduidelijk tabbypatroon, maar goede fokkwaliteiten. Ze heet een aparte, elegante uitstraling, een stevig en lang lijf, een perfecte korte vacht, redelijke oogkleur en oogvorm (iets te grote ogen, maar ik vind het haar wel prachtig staan) en grote, goed geplaatste oren. Amor heeft haar uit de 6 dochters die in haar 4e nest zaten uitgekozen om te blijven (ze heeft maanden geen snorharen gehad); misschien omdat Hija's lijf en staart minstens net zo mooi lang zijn als die van haarzelf...Ik wil met haar Oosters Kortharen fokken, maar eerst gaat ze lekker spelend en knuffelend opgroeien. Ze loopt de hele dag snorrend rond, op zoek naar knuffels! Als ik een andere kat knuffel, is ze er als de kippen bij en dringt voor. Ze wurmt zich er gewoon tussen! Het zou me niets verbazen als ze de leiding van haar moeder hier gaat overnemen, te harer tijd...

Haar koosnaampje is: Hiegje-Vliegje. Zij vindt het namelijk geweldig om op vliegen en muggen en krekels te jagen! En ze vangt er heel wat, vooral muggen die ontsnapt zijn uit het aquaterrarium! Ze kan ook razendsnel zijn...Als het enigszins zinvol is, is haar favoriete plekje 's avonds dan ook aan de buitenkant van het keukenraam op de vensterbank. Ze weet dat vliegen en muggen op het licht af komen, dus dan is het daar vaak prijs! De vissenpopulatie in het grote tropische aquarium kan haar niet, zoals haar moeder, verleiden tot prachtige sprongen. Ongetwijfeld vertrouwt ze er op, dat de vis hier wel gekookt geserveerd wordt...

Een andere grappige eigenschap van haar is haar mauw. Ze heeft namelijk een soort kitten-mauw gehouden, wat vooral erg komisch is als ze krols is; het lijkt dan alsof ze steeds "ohw-ohw" zegt en zich  vertwijfeld afvraagt wat haar lijf haar te vertellen heeft.

 
 

Hai, ik ben Hija! Heronder mij in vogelvlucht:

23&25/1 : lekker speels...heb ik van mama!

12/2: mijn papa zorgde voor mijn oren...

die goed geplaatst zijn...

mijn mama zorgde voor mijn staart en mijn lange lijf - dat is makkelijk voor mijn kindjes later...dan kunnen ze goed bij de melk!

kijk! een echte driehoek kun je om mijn hoofd tekenen, van oorpunten tot kinpunt..

profiel; augustus 2006

Hija en showen:

Hoewel Hija thuis een enorme spinnende kroelkont is, die het liefst voortdurend op je schoot, of nog liever: in je armen ligt, is ze buiten haar vertrouwde huis zenuwachtig. Op haar eerste show - de Mundikat-Paasshow in Arnhem - zag het er zo uit:

Als ze maar net zo in mijn armen mocht liggen als thuis en dan nog wat veiliger, ging het wel. Maar zodra ze kans zag, probeerde ze over mijn schouder weg te klimmen. Veel te druk zo'n showhal. Ik begon al te denken dat zij, als echte dochter van Amor, het nooit tot kampioen zou schoppen, toen ineens bij de keurmeester bleek dat zij onder vreemde handen zich weer keurig gedroeg:

en zich lekker liet knuffelen, wat keurmeesters natuurlijk altijd erg leuk vinden...

als een mak lammetje liet ze zich bevoelen - dat hoef ik thuis echt niet te proberen, want dan is ze allang weg! - .

hier demonstreert de keurmeester haar superkorte vacht, die vanzelf opviel.

ze gedroeg zich voorbeeldig en kreeg een hartje op haar keurrapport. Moest dus terug komen voor de nominaties voor Best In Show!

daarna weer een veilige duik bij mama, met een klein geel Paaskuikentje op zak;-)

Vol goede moed gingen we dus door naar de show in Noordwijkerhout, nog net voor de grote zomervakantieperiode.

Bij mij wilde ze weer vooral weg:-)) Maar bij de keurmeester ging het redelijk en ze moest weer terugkomen voor de BIS-nominaties. Die won haar zus Heliana, die later ook Best In Show werd!

rechts Heliana

Hija's keurrapport kunt u via deze hyperlink nalezen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hija heeft een perfect profiel en is een elegant gebouwde dame, met een - in haar vertrouwde omgeving - tamelijk dominant karaktertje, maar heel aanhankelijk naar haar vaste verzorgers. Ze slaapt graag in bed, tegen mijn buik aan. Aan Hija kunnen vooral haar oogvorm en -kleur verbeterd worden, alsmede haar tabbypatroon, dat te vaag is. Ook haar top of head kan beter.

 
 
Hija de Amor
 
Hija de Amor (dochter van Amor) werd geboren in het 4e nest van haar mama, op 18 december 2005.
(in deze middelste kolom de allerleukste fotoos van Hija als klein kitten)
 
Dit is Hija - nog nat - vlak na haar geboorte; zij was het 2e kitten dat eruit kwam.
 
Mama had een zware kluif aan dit nest van 8; op deze foto zijn ze 1 dag oud; Hija ligt helemaal links bij mama's voorpoot.
 
Twee dagen later werd het nest van tante Tiffany geboren, maar die wilde niets weten van haar kindjes. Toen heeft mama ze er maar bij genomen:
 
Toen waren wij dus met zijn twaalven! Gelukkig heb ik een kei van een mama en de mensenmama hielp ook mee! De dokter kwam langs en leerde haar hoe zij ons bij kon voeren met een slangetje.
 
Het was lekker warm met z'n allen en zoals je aan mijn dikke buikje kunt zien, zorgde ik wel dat ik voldoende melk kreeg!
 
zie je wat een geinige ingeklapte oortjes ik eerst had?! En mijn vachttekening was eerst ook veel donkerder en het waren streepjes toen..
 
mijn staartje was meteen mooi! Dat vond mijn baasje belangrijk; die kickt nogal op onze staarten, hihi...
 
op 29 december maakte mensen-oma Catherine van Belzen deze foto van me
 
en deze...ik heb ook warm-bruin in mijn vacht! En zwarte stippeltjes bij mijn snorhaartjes!
 
op Oudjaar vond ik mezelf al best groot gegroeid! Het baasje voerde ons ook midden in de nacht hoor...:
 
 
op 5 jan lagen we in een andere mand en gingen we al lekker spelen met elkaar!
 
ik vermaakte me opperbest!
 
op 13/1 kwam Catharine weer!
 
Ok, ff poseren....(15/1)
 
en dan eens kijken of zo'n zusje ook lekker smaakt...
 
en daarna meteen weer een schattig gezicht trekken...(16/1)
 
op 18/1 willen we behalve al die melk ook graag AD-pap en gekookte kipfilet
 
en tonijn in water uit blik en allemaal Duitse blikjes...ik loop van het ene bakje naar het andere en mama kijkt of het goed gaat...die ene grote rechts-vooraan, da's tante Guapa hoor;-)
 
als ze ons allemaal lekker ziet schransen en Guapa 'weggekeken' heeft, neemt mama ook wat AD. Da's goed voor haar melk, zegt ze.
 
er staan ook al droge brokjes en water voor ons, maar doe mij (links-voor;eigen bakje) maar gekookte koolvisfilet; jippie-jee! De anderen zitten bijna allemaal nog aan de kip; saai...
 
15/2: mijn mama is echt heel lief!
 
ook tante Doppie Do Do past goed op me...al vindt ze me- gelukkig - een lelijke Burmees....
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Hija wilde niets liever dan héél hard meehelpen met het 2e nest van Doppie. Ze begon spontaan met ze te slepen als ze veel piepten en kan ook al goed kontjes wassen! Ze heeft later met Doppie goed geoefend hoe je op grotere kindjes die de wereld verkennen, moet passen...
Ze zal vast een hele goede moeder worden!
 
 
 
het Burmese grut voelde zich prima thuis bij tante Hija! Ze is lekker warm, omdat ze een super-kort-aanliggende vacht heeft...!
 
 
 
 
Dit is Hija, een dag nadat ze in februari 2009 gedekt was. Op de pagina geplande nesten is te lezen dat hierbij hetzelfde speelde als op shows: Hija is buitenshuis erg gestresst. Ze heeft vele bezoeken aan de dekkater nodig gehad om een beetje aan het gebeuren te wennen. Ze slaagde er zelfs in haar krolsheden in te slikken zodra ze bij de kater was en liet zich niet dekken. Wel werd ze met de regelmaat van de klok krols, dus er werd een 'opleidingstraject' voor haar opgesteld, waarin ze geleidelijk kon wennen aan het hele gebeuren, haar eigen spulletjes mee mocht nemen, exact haar eigen lievelingseten kreeg (gekookte koolvisfilet) en ook het tijdstip van brengen en de kater is gevarieerd.
En uiteindelijk lukte het! Hija heeft haar 5 prachtige en superaanhankelijke kindjes met veel liefde opgevoed en vertrok daarna, samen met haar mama, naar haar pensioenadres, waar ze hopelijk nog heel oud zal worden...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ch. Ama-Tsu-Kami's Elvin, papa van Hija
 
En welke papa wil nou niet zo'n lief en bijdehand dochtertje hebben?!
zo'n lekker actief donderstraaltje...
en zo'n mooi koppie....4-4-06
 
Renate Leijen maakte de volgende fotoos van me, toen ik 11 weken was:
 
 
 
 
 
 
I'm a real Queen...(juli 2006)
 
augustus 2006
 
Hija's 3e show en 4e show:
 
In september was de Felikat-show in Schiedam; bijna naast de deur! We waren benieuwd hoe ze zich zou gedragen...
Ze had weer een goed keurrapport, moest teriugkomen voor de nominaties, vooral om haar mooie vacht te laten zien aan het publiek, maar werd niet genomineerd.
 
Haar 4e show was in Nieuwegein, in november 2006. Ze had weer een mooi keurrapport, maar moest niet terug komen voor de nominaties, bij de hoofdkeuring.
Het was weer een heel gevecht met mevrouwtje...
 
 
en niet elke keurmeester heeft er evenveel slag van.,.
 
Maar....in Nieuwegein werd ook een Siam/OSH-Special gehouden, ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de SIOK (mijn rasclub bij Felikat). En daar was keurmeester Marianne Kuipers, zeer deskundig in deze rassen!
 
Marianne merkte op dat hoewel Hija's tabbytekening op de flanken niet duidelijk genoeg was. dit wel het geval was op haar buik en midden op haar rug...
Ook de mooie korte vacht werd opgemerkt; het was een leuke poes, zei Marianne, en hoewel Hija steeds naar Corrie Rijksbaron, die steward was, probeerde te vluchten...
werd Hija...
...na nog enige gestrubbelde presentaties in de kring mijnerzijds...
 
daar 1e in haar groep!!
 
 
En later...toen alle nummers 1, 2 en 3 van de groep Oosterse Korthaar weer tegen elkaar moesten...
 
 
En ik, na veel gestrubbel met Hija haar al bijna wilde terugtrekken....werd zij de op 1 na mooiste OSH aanwezig!!!
 
Hetgeen een fraai versierde kooi tot gevolg had:
 
Onderstaande fotoos ontving ik van Hans Aalsburg, met dank aan de maker: Eep Boersma (Cattery Van Limbon):
 
 
 
wie o wie kan mij de echte 'houdgreep' leren, zoals die mevrouw naast mij?;-)
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Omdat Hija showen gewoon echt niet leuk vindt, heb ik besloten haar voortaan thuis te laten. Haar moeder Amor vond er ook al niets aan...ach, er zijn belangrijker dingen dan showen.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *