Start
nieuws
poezen
Huidige nest(en)
Geplande nesten
Eerdere nesten
Rasinformatie
shows
andere bewoners
Cattery-assistenten
Contact
Beschikbaar
links
   Lillifee von Tali is kampioen, vrij van alle genetische defecten die getest kunnen worden en verwacht haar eerste nest medio oktober

Op de Felikat-show in Schiedfam op 15 september 2013 zullen we aanwezig zijn met Victoria en Flipje; Lillifee blijft thuis omdat ze zwanger is...

 
 
 
Chaska is de naam van een Inca-godin, morgenster, en wordt nog steeds veel gebruikt daar voor meisjes; zoiets als "Estrella" in Spanje.
Chaska is de liefdesgodin (planeet Venus).
 
Tot cattery Chaska behoren op dit moment de volgende poezen:

Uit Lucia's nest is aangehouden om haar op te volgen: Solana de Lucia (geb: 27 juli 2011):

Lucia's zus Laafje ("Léona de la Luz") heeft ons een lief dochtertje gegeven:

Zij heet Ofelia (= helper) de Léona en is geboren op 22 maart 2010 en een mooi uitgebalanceerde Havanna Oosters Korthaar. Ze is met iedereen in huis goede maatjes en heel aanhankelijk. Ze eet geen brokjes; alleen natvoer en ook Carnibest, maar dat eet ze 'met mes en vork' (namelijk vanaf haar rechtervoorpootje)en verder het liefst brokjes met sapjes of kip/tonijn met kaas! Zij wil net als oma Amor een lange knuffelnaam, dus nu is "Ofelia-Bromelia" verzonnen (ze spint direct als je haar aait), maar er moet minstens nog "tralalalala" achter, vindt ze en dan was die van oma nòg langer...("Amorrie-Snorrie-Flapperoni-Macaroni")... Sinds een goede vriendin haar "Ooffie" noemde, vindt ze dat ook goed gelukkig! Ze wil de hele dag alles in huis in de gaten houden  - vooral waar het eten geserveerd wordt - en om de beurt bij iedereen een tukje doen! Ook zorgt ze voor de dochter van haar zus. Ze is sinds eind 2011 van de pil en mag naar de kater als ze krols is; ze zal een uitstekende moeder zijn denk ik...

Het dochtertje uit het 1e nest van Niña, Estrella polar (= poolster) zal hier blijven om ook kindjes te krijgen. Haar moeder heeft haar zelf uitgekozen om te houden:

en ze is geboren op 27 juli 2010 en een lilac-point Siamees; dit vind ik de mooiste kleur!

Estrella is dol op samen op bed tv kijken en ook op apporteren vanaf bed! Na Ofelia is zij aan de beurt om kindjes te krijgen! Zij is sinds eind maart 2012 van de pil.

Uit het 2e nest van Isadora is haar dochter Niña de Isadora aangehouden om het werk van haar mama voort te zetten.

Niña is zéér aanhankelijk en wil het liefst de hele dag bij me zijn en héél vaal aaitjes... Ze slaapt tegen me aan op bed. Ze speelt erg graag met propjes en eigenlijk met alles wat ze maar kan vinden. Ze bleek gelukkig een héle goede moeder te zijn en heeft kort  daarna nog een nestje gehad, omdat ze krols werd door de pil heen; het is een féést met haar...! Maar nu moet ze eens even goed bijkomen en haar lichaam vindt dat ook, want ze wordt nu met de pil niet krols meer.

Eigenlijk...fokte ik Burmezen al vóór ik Oosters Kortharen en Siamezen fokte...! Ik had een lilac Burmees poesje (Mirabel) en heb een dochter uit haar 2e nest aangehouden. Dit is Internationaal Kampioen Doppie Do Do, die vanaf haar geboorte een bijzondere klik met me had. Ze is gesteriliseerd inmiddels, zonder opvolgers, dus ik moet weer opnieuw beginnen. Dop blijft op eigen verzoek wel lekker gezellig hier wonen; een uitzondering waar ik erg gelukkig mee ben!

 
Int.Ch. Chaska's Doppie Do Do (foto: <C> TDR, Renate Leijen)

Doppie Do Do heeft géén Spaanse naam, zoals de meeste van de door mij gefokte poezen. Ze is met haar uitzonderlijke naam zelf ook erg in haar sas! Ik zing vaak een liedje voor haar met haar naam er een paar keer in en dat vindt ze helemaal geweldig; dan ligt ze te rollen over de grond... De naam  betekent niets; was ooit een koosnaampje. Doppie is geboren op 24-2-2004 en was dol op showen; zij is Internationaal Kampioen geworden met veel plezier en maakte overvloedig reclame voor het ras op show!Zij heeft deelgenomen aan de Fife-wereldshow (eind oktober 2006). Terwijl ze bezig was zwanger te raken van haar 3e nest, kreeg zij een baarmoederontsteking die niet goed behandeld kon worden en zij is daarom later gesteriliseerd. Doppie is erg paranormaal en zorgt goed voor iedereen. Ze was een uitstekende moeder die met ferme hand haar kinders opvoedde en helpt nu vaak onervaren moeders met opgroeiende kinderen. Ze heeft een lief en makkelijk karakter en bewaakt mij en mijn huis.

Lillifee von Tali, mijn nieuwe Burmese fokpoesje:

Ik wil mijn vriendin Ingrid Rönnfeldt heel erg bedanken dat ik van haar dit schitterende meisje mocht hebben!

 

Ik vind de rassen goed te combineren, mits men de wat pittiger Burmezen kiest; de wat donkerdere kleuren.

 

 

 
 
Cattery Chaska
 
Chaska is een kleine, serieuze cattery bij Delft (Zuid-Holland). Katten zijn van kleins af aan mijn lievelingsdieren geweest en ik heb altijd ontzettend lieve katten gehad.
Behalve dat ze me door moeilijke perioden in mijn leven heen helpen, vind ik het boeiende aan katten dat ze zich niet laten 'africhten', zoals honden. Maar toch kun je met je kat heel goed communiceren
 
 
en tot een gezellig samenleven komen.
Het levendige, aanhankelijke karakter van Oosterse katten betekent een weldadige verrijking van je leven!
 
 
Hun intelligentie maakt hen interessant en plaatst hun 'personeel' soms voor uitdagingen...
 
ziezo, wat zal ik nou eens gaan uitvreten...?
 
Behalve de 'fokpoezen' hebben ook nog de oudere
 
Veertje,
 
een half-Siamees en
 
Mijnheer Pluis (foto: <C> TDR, Renate Leijen),
 
een blue-point Heilige Birmaan, hier deel uitgemaakt van het huishouden. Zij zijn helaas kort na elkaar overleden; eind 2009-begin 2010.
 
O ja, en dan heb ik ook nog een groot tropisch gezelschapsaquarium met wat schoolltjes visjes en diverse paartjes dwergcycliden en een kleiner aquaterrarium, met salamanders en kikkertjes
 
Dit alles mede ter vermaak van het kattenvolk natuurlijk; vooral Amorrie was dol op de vissen:
maar ook Lillifee vindt ze leuk!
 
Ik zeg altijd: ik heb de leukste tijd, met dat opgroeiend gespuis! Elke bevalling is spannend en het is toch steeds weer een wonder om mee te maken hoe die kleine weerloze ukjes in enkele maanden uitgroeien tot ondeugende ravottertjes.
Mijn hele huis is er dan ook op ingericht, omdat ik niet zo groot woon. Ik heb oude leren banken uit de Kringloopwinkel en drink water uit plastic bekertjes bijvoorbeeld. Maar dat heb ik er graag voor over, want mijn katten zijn mijn alles!
 
 
 
Chaska is een Felikat-cattery, bestaat sinds 2002 en is aangesloten bij de Burmezenrasclub "Club 27" en de rasclub "Siamees en Oosters Korthaar" (SIOK) van Felikat. Tevens ben ik lid van enkele Facebook-kattenlijsten om als fokker zoveel mogelijk te kunnen leren van ervaringen van anderen en mijn ervaringen beschikbaar te stellen.
 
Het is de bedoeling dat de 'open' poezen, waarmee gefokt wordt, af en toe, maximaal een maal per jaar, een nestje krijgen. In feite zijn hier gemiddeld slechts 2 nesten per jaar; heel kleinschalig dus. Ik probeer met elk nest een verbetering ten opzichte van de moeder te bereiken. Bij de keuze van de dekkaters wordt in de eerste plaats gelet op de gezondheid, in de tweede plaats op het karakter en in de derde plaats op het uiterlijk (rasstandaard) en pas als dat allemaal 'oké' is, mogen ze hun gang gaan...Sinds begin 2013 fok ik allééen nog Burmezen, waarvan ik 1 fokpoes heb, dus maximaal nog 1 nestje per jaar.
 
Wanneer u belangstelling heeft voor een kitten, kunt u via e-mail of telefonisch contact opnemen. Wanneer u de nieuwe eigenaar wordt van een Chaska-kitten, zijn gevraagde en ongevraagde adviezen - indien welkom - inbegrepen. Er is mij er veel aan gelegen dat Chaska-kinderen een heerlijk leven hebben!
 
Dit is een van mijn 'fokjes', een broer van Isadora, mijn eerste zelf gefokte Siamezennest, bij zijn huidige mensen. Wat moet het verrukkelijk zijn om als kindje samen met dit ras op te groeien..!
 
Chaska's Gitana Guapa en Chaska's Hija de Amor, begin juli 2006; het verschil in beide rassen is duidelijk te zien!
 
de harmonie in de groep - gelukkig - ook!
 
de Chaska-poezen kunnen zo zoet in hun mandjes liggen...net hondjes!
 
Om te voorkomen dat de cattery dichtslibt en er te veel katten komen, die ik niet genoeg aandacht meer zou kunnen geven, verkoop ik niet alleen bijna alle kittens, maar zoek ik ook af en toe een goed nieuw huis voor een volwassen poes. Dit kan zijn, zoals bij Tiffany, Guapa en Ukkepuk, omdat ze niet geschikt blijkt als fokpoes. Ook wordt meestal de moeder herplaatst als haar dochter bewezen heeft ook een goede moeder te kunnen zijn, zoals bij Mirabel. Omdat ik stop met fokken met de moeder zodra haar dochter haar goed kan opvolgen, zijn mijn herplaatspoezen nog jong en kunnen ze zich nog heel makkelijk aanpassen aan een nieuw huis en nieuwe bediendes (die nog heel erg lang veel plezier van hen kunnen hebben). Herplaatsen vind ik niet makkelijk, maar anders zou ik moeten stoppen met fokken en dat vind ik nog erger...Ik heb gelukkig altijd echt Gouden Mandjes kunnen vinden voor mijn herplaatspoezen en zij maken het allemaal uitstekend! 
 
oktober 2008; zo wordt hier meestal tv gekeken...
 
Lucia (r)  en Léona, opgroeiende Chaska-fokpoezen; dochtertjes van Amor; medio januari 2009 op dezelfde bank.
 
17-4-2012: Wat denkt u dat er gebeurt als ik hier deze website zit bij te werken? Juist ja, dan willen ze daar allemaal getuige van zijn...! Dus zorg maar voor voldoende comfortabele ligplekjes, want anders gaan ze op het toetsenbord liggen.. ;-)
 
Van je katten kun je heel veel leren. Zo uiterst tevreden als die in de zon kunnen liggen te soezen...daar kan geen cursus mindfullness tegen op!! ;-)