Cattery Chaska

Rasinformatie


Burmees karakter

 
 
Over het karakter van de Burmees staat een leuk stukje op de site van Club27, de rasclub van Felikat voor Burmezen en Burmilla's!
 
Waarom val je voor een Burmees, en waarom blijft een rechtgeaarde Burmezenliefhebber bij dit soort. Makkelijke vragen, met wat complexere antwoorden.
U valt voor een Burmees wanneer u er geschikt voor bent; d.w.z.
U houdt van een kortharige zachtmoedige kat
U houdt van een gespierde stevige kat
U houdt van een hondachtige kat
U houdt van een een beetje ondeugende kat
U houdt van een gezellige schootkat
U houdt van een kindvriendelijke kat
U houdt van een slimme kat
U houdt van een levendige kat
U houdt vooral van een ondernemende en vindingrijke kat...
U houdt van een kat met een uitgesproken wil.
U houdt dus van de burmees.
Wanneer u na jaren al deze eigenschappen blijft waarderen, dan hoort u bij de rechtgeaarde Burmezenliefhebbers en zult u dit ras trouw blìjven ! Uiteraard zijn niet alle eigenschappen even sterk in alle Burmezen aanwezig; er loopt echt wel eens een wat minder intelligent of bangerdje tussendoor. Het aanhankelijke sterk mensengerichte, geldt echter voor alle Burmezen.

Met hun intelligente vindingrijkheid kunt u al snel geconfronteerd worden. Burmezen haten gesloten deuren en het kleinste bovenlicht of deurkiertje, opent een weg naar buiten, met alle gevaar van dien. Veel Burmezen zijn ook zeer behendig in het openen van deuren. Ze springen met hun gespierde poten even op een deurkruk en de rest volgt vanzelf. Ronde deurknoppen kunnen helpen, maar enkele Burmezen weten ook daar raad mee: springen, knop stevig geklemd tussen de voorpoten, beetje heen en weer zwaaien en hoppa, het is gelukt, de deur is open.

De meest efficiënte methode die de Burmees hanteert om deuren open te krijgen, is tevens de simpelste: Een gesloten deur, daarachter het baasje, mogelijk ook nog in een lekker warm bed, waar je als rechtgeaarde Burmees bij hoort; geen nood, vergezeld van een enorm spektakel blijft uw lieverdje uuuuren, onvermoeibaar, tegen de deur krabben. Desnoods poogt hij zich een weg door het beton te graven.... Tien tegen één dat de deur geopend wordt! Burmezen zijn dus ook "doorzettertjes".
Het is maar dat u het weet!
Burmezen over.....Burmezen
Inmiddels heeft u al gelezen dat wij oospronkelijk komen uit wat nu Thailand heet en dus eigenlijk Oosterse katten zijn.
Misschien heeft u ook al door dat wij een soort apart zijn. Niet dat ons uiterlijk erg spectaculair is, maar ons karakter is dat zeker wel. We zijn gek op mensen, zitten dolgraag op schoot en met onze aangeboren Oosterse bescheidenheid, liggen wij als het even kan, als eerste in uw bed.
Ook zijn wij intelligent en nieuwsgierig; bij voorkeur zitten wij dan ook op dat artikel van de krant, dat u nèt probeert te lezen.
Wij worden graag en veel geaaid; zowel voor u als voor ons een genot, door onze superzachte vacht.
En, last but not least, wij produceren een beschaafd geluid. Wij zijn geen kleine schreeuwertjes.
Hoe zien wij eruit?
Meestal zijn we middelgroot, gespierd en wat kompakt van bouw. Opvallend is dat wij duidelijk zwaarder zijn dan wij lijken. Dit is specifiek voor ons ras. Til ons maar eens op.... ja, had u niet gedacht hè? Met ons heb je wat in handen....! Onze houding en loop is vergelijkbaar met die van de tijger. Onze ogen kijken alert, een beetje brutaal en tegelijkertijd wat zwoel de wereld in. Men noemt dit: de typische Burmezenblik. Onze oren zijn vrij groot, breed aan de basis en daarbij iets naar voren gericht. Onze neus heeft een deuk, stop genaamd, en dit alles is geplaatst in een wigvormige afgeronde kop. Onze ogen zijn min of meer geel en onze vacht is kort aanliggend en zijdeachtig.
In één woord: wij zien er lollig uit.
Kleuren
Wij Burmezen zijn er in diverse kleuren: bruin, blauw, chocolate, lilac, rood en crème. De kleur is effen, alleen naar de buik een beetje lichter. De Schildpad Burmezen zijn daarentegen meerkleurig. Door fokkers worden wij "interessant" gevonden; ze zeggen dat wìj de "toverballetjes" zijn.

De Bruine Burmees, ook wel de oorspronkelijke Burmees genoemd, heeft een warm donkerbruine vacht, glanzend als die van een zeehondje. Bij de Rode (sinaasappelkleurig) en Crème Burmees is op de kop het oud Egyptische scarabee-teken duidelijk aanwezig. Over de vacht van de Blauwe (grijs) en Lilac (licht lavendel) Burmees, ligt een vaag zilveren gloed. De Chocolate Burmees heeft de kleur van koffie met melk. De kop vertoont meestal een iets donkerder masker.

 
De Schildpad-Burmezen, officiëel Torties genaamd, zijn de lappenpoesjes van ons ras. Echter niet zomaar gewone lappenpoezen zoals iedereen ze kent. De kleur van onze "Schildpadjes" bestaat uit een van de basiskleuren, samen met rood en crème, goed vermengd over ons hele lichaam. Wij hebben dus géén grote dikke vlekken! Van karakter verschillen wij een beetje van onze effenkleurige rasbroers- en zussen. Wij zijn nèt een beetje anders. Misschien door onze meerkleurigheid? Wij zien er geinig, apart en een beetje ondeugend uit. De bijnaam die men ons heeft gegeven is dan ook: naughty tortie (ondeugende schildpad). En...onze vacht is nòg zachter!   Uiteraard halen wij wel eens dingen uit, die de mensen meteen betitelen als "rottigheidjes". In onze ogen is dat natuurlijk niet zo.... moeten ze bijv. maar geen open pak havermouth op het aanrecht laten staan... Wanneer onze eigenaar dan op ons bromt, zijn wij sociaal genoeg het onmiddellijk goed te willen maken. Dat doen wij op een heel speciale manier. Wij buigen onze kop richting vloer en houden hem daarbij een beetje scheef. Mensen denken dan: "kopjes-geef-houding". Mis, deze lieve onderdanige houding gebruiken wij om van onderuit de reactie van de mens in de gaten te houden. Meestal kirren wij daarbij aanminnig. Over het algemeen werk dit feilloos. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaan we luid spinnend vlak voor hun voeten op onze rug liggen en wapperen wat met onze poten. Het geheel vergezeld met een blik van: "ben ik nou niet leuk?" Mensen zijn dan zo vertederd dat we opgepakt en aangehald worden. Een rechtgeaarde Burmees doet dan even niets, ondergaat vriendelijk met een zwoele blik de aanhalingen. dan.... aandacht verslapt en weer op de grond gezet,... ga je gewoon verder met dat waar je mee bezig was.   Geen eigenaar die dáár niet intrapt.

Waar houden wij niet van.  
Alleen zijn! Wij zijn echt anders dan de meeste katten, wij hebben gezelschap nodig. Men noemt ons wel eens de hond onder de katten.  Dichte deuren! Wij zijn meesters in het open krijgen van gesloten deuren. Ronde deurknoppen haten wij dan ook, want daar houdt zelfs onze vindingrijkheid op.